Du har endelig besluttet dig for at outsource din IT infrastruktur. I hvert fald i ét eller andet omfang. Den hellige grav er nu velforvaret og du kan sove trygt og roligt om natten vel vidende, at dine data er i de bedste hænder hos din lokale IT leverandør?
Eller kan du?
Før du vender dig om på den anden side og napper en halv time mere på øjet, så er der lige nogle spørgsmål du bør stille til din cloud udbyder. Helst før du outsourcer noget som helst til dem.
Er din IT leverandør teknologi eksperter?
Ikke alle er eksperter i cloud computing og hvilke muligheder der findes i skyen. Det er også én af grundene til at du outsourcer til en ekstern IT leverandør. Du har ikke tid (eller mandskab) til at være ekspert på området.
Du bør dog undersøge om din IT leverandør rent faktisk har ekspertise på området. De siger alle sammen, at det har de. Mange af dem har helt sikker også. Men du må ikke tage deres sælgers salgsgas for gode varer – du skal grave dybere.
Har de folk der forstår din situation, og har de indblik og forståelse for hvad det er du vil? En god outsourcing partner spørger ind til dig og din virksomhed. En god IT leverandør skal kunne komme med konkrete løsninger på nogle af de problemer du står overfor. Hvis du blot ukritisk outsourcer dine problemer, så får du dine problemer tilbage – vedhæftet en faktura. Din IT leverandør skal have teknologiske eksperter der forstår dig, din situation og det du forsøger at opnå.
Pålidelighed og SLA
Virker dine nye servere? Og virker de hele tiden? Det forventer du helt sikkert, men det er ikke altid tilfældet. Desværre. Her bør du kigge nærmere på hvordan din udbyder har organiseret sig. Ikke i fagforeninger, men i forhold til størrelsen og beliggenheden på deres datacenter. Hvor mange folk er de. Hvor meget er de folk tilgængelige? 8-16 på hverdage eller 24/7/365? Eller noget helt tredje?
Lad mig bare slå fast med det samme: 100% oppetid eksisterer ikke! Ingen steder. Derfor snakker de fleste om 99-komma-mange-9-taller i oppetid. Antallet af 9-taller er vigtigt. Mest fordi det siger noget om den teknologi der ligger under.
Har din cloud udbyder en dedikeret fiberlinje til deres datacenter? Er den redundant? Kan du få MPLS? Der er mange parametre der er medbestemmende for, om du kan tilgå dine data i det daglige.
Jo større en udbyder du vælger, jo større er sandsynligheden også for, at du bliver præsenteret for en SLA. En Service Level Agreement. En typisk SLA er et snørklet dokument, hvor nogle firmaer vil forsøge at fraskrive sig stort set alt ansvar. Bliver du præsenteret for en SLA, så bør du læse den meget grundigt. Eller bedre endnu, kom med dine krav til en SLA.
For eksempel kan du meget sjældent bruge “gennemsnitlige svartider” til ret meget. Det betyder blot at dine servere er hurtige “i gennemsnit”. Hvis det i praksis betyder, at alt er langsom om dagen, men lynhurtigt om natten når du ikke skal bruge det. Det gælder om at være kritisk overfor den service din IT leverandør mener, at de skal levere.
Sikkerhed hos din cloud udbyder
Hvad så med datasikkerhed i skyen? Det er naturligvis ikke sådan, at dine data bare flyder rundt som vinden blæser ude på det store internet. Men hvordan er sikkerheden i din udbyders datacenter?
Her er det ikke kun den fysiske sikkerhed der er relevant, men i lige så høj grad sikring imod uretmæssig adgang til dine data over internettet eller via hacking. Hackere er hele tiden på udkig efter nye og spændende måder at skaffe sig adgang til data på. Det er naturligvis et problem uanset om du flytter dine data ud i byen eller om du hoster dem selv. Men når du lægger dine data i hænderne på andre, så kan du godt tillade dig at spørge ind til, hvordan deres sikkerhedsberedskab er.
Disaster Recovery
En tornado har flyttet din IT leverandørs datacenter ind i nærmeste kommune og alt er nede. Hvornår er du så oppe og køre igen?
Findes der overhovedet nogen backup og en strategi for at få re-etableret services i tilfælde af oversvømmelse?
Du må endelig ikke tage fejl. Både store og små hosting udbydere bliver ramt af “naturkatastrofer”. Spørg ind til hvad de helt konkret har tænkt sig at gøre hvis tsunamien – imod alle odds – tager netop deres datacenter.
Har de failover til et sekundær datacenter (de store) eller en anden form for backup som er tilgængelig hurtigt hvis uheldet er ude? Har de ekstra servere opmagasineret et eller andet sted? Hvordan og hvor hurtigt kan disse ekstra servere være klar og en backup være rullet på dem?
Dette er blot nogle af de overvejelser du bør gøre dig, og spørge ind til, inden du med sindsro napper den halve time på den anden side,vel vidende, at din IT leverandør har fuldstændig styr på dine data hos dem.
Leave a Reply