Spring til indhold

Best practice

Du skal ikke snakke ret meget med leverandører eller outsourcing partnere før du bliver præsenteret for begrebet best practice. Men hvad er best practice indenfor IT egentlig? Hvem skal bestemme hvad der er best practice, og gælder en given best practice overhovedet for dig?

 

Hvad er best practice?

Microsoft har i deres server produkter indbygget en best practice analyzer. Det er både godt og skidt. For i Microsofts verden eksisterer der kun globale virksomheder med 50.000+ ansatte fordelt over mange lande. Derfor passer deres anbefalinger langt fra altid til dig, som har en lille virksomhed med 35 ansatte ude i vestjylland.

Hvis du spørger mig – og det har du gjort ved at læse denne artikel – så er best practice indenfor IT i bedste fald en vejledning. En vejledning til at lave en nogenlunde IT løsning, der er rimelig god til de fleste. På nogle punkter kan best practice være noget du skal tilstræbe hver eneste gang du laver noget. Best practice er derfor nogle gange et ufravigeligt krav. Andre gange, så er best practice på et område totalt ligegyldigt for dig og din installation.

 

Fra nogenlunde til super!

Hvis du får lavet dig en IT løsning efter best practices, så er du som udgangspunkt godt i gang. Du kommer bare ikke udenom at snakke med nogle eksperter omkring, hvordan din løsning kan optimeres til lige præcis din forretning.

Microsofts anbefalinger “dikterer”, at du aldrig må blande forskellige serverroller sammen på den samme server. Ved kun at have én serverrolle pr. server, så sikrer du dig (næsten) imod, at mere end én ting går ned, hvis din server står af. Dette råd giver også god mening, men bagsiden af medaljen er, at udgifterne også hurtigt stiger ud af proportioner for en mindre virksomhed.

Det kan sagtens være at du ikke behøver 2 domain controllere men til gengæld skal have mere end én SQL server. Det kan også sagtens være at du godt kan slippe afsted med at placere din filserver sammen med din WSUS selvom det er imod anbefalingerne. Både WSUS og din filserver er trods alt – ja, filservere. Så hvorfor skulle man ikke kunne placere begge roller på den samme server?

Det afhænger alt sammen af de helt præcise omstændigheder som du befinder dig i. Du behøver ikke være bange for, at selvom din infrastruktur ikke lever op til det krav, som leverandører eller partnere mener er det bedste, at så er din IT installation fyldt med fejl. Langt fra. Jeg kan komme med masser af eksempler på velfungerende IT installationer, der ikke lever op til alle best practices. Til gengæld, så virker de til de firmaer som de er installeret i. Og det er i sidste ende den eneste best practice der betyder noget – IT der virker!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *