Spring til indhold

God Mode i Windows

God mode i Windows gør det nemt at overskue alle indstillingerne i Windows – ÉT sted.

Jamen er det ikke det, jeg har kontrolpanelet til?
Jo, det var det, men Microsoft er i gang med at lave om på det.

Du har naturligvis også altid haft muligheden for at rode direkte i registreringsdatabasen, men det afholder de fleste sig (klogeligt) fra. Det kan gå grueligt galt, hvis du får sat nogle indstillinger forkert. Derfor foretrækker de fleste Windows grafiske kontrolpanel, som trods alt minimerer risikoen for total nedbrud betydeligt.

I Windows 8 og 10 er det blevet mere frustrerende, idet Microsoft har flyttet rundt på tingene. For at tilpasse brugerinterfacet til tablets, der typisk betjenes med fingrene via en touchskærm, er nogle indstillinger blevet flyttet fra den gamle kontrolpanel og over i moderne apps. Det giver nogle udfordringer og frustrationer, da det ikke altid er gennemskueligt hvor nogle af indstillingerne nu er blevet “gemt”.

For eksempel skal du indstille skærmopløsningen i en moderne app i Windows 8, mens din screensaver skal indstilles via den gamle app. De to apps ligger ikke samme sted i Windows. Ikke ligefrem intuitivt eller smart, Microsoft!

Det har Microsoft dog prøvet at råde bod på i Windows 10, hvor de så godt nok har fjernet det velkendte kontrolpanel fra startmenuen og erstattet det med et punkt, der hedder “Indstillinger”. Det er det nye og smarte kontrolpanel – ifølge Microsoft.Indstillinger i Windows 10 - det er ikke her du finder God Mode

De moderne indstillinger i Windows 10

Det velkendte kontrolpanel

Det velkendte kontrolpanel er dog ikke forsvundet i Windows 10. Du kan finde det ved at søge efter det, men du kan højreklikke på Windows ikonet nede i venstre hjørne. Så får du en alternativ menu op, hvor kontrolpanelet er let tilgængeligt.

At højreklikke på Windows ikonet er i sig selv et lækkert lille admin-trick at kunne, og det virker både i Windows 8.1 og Windows 10 🙂
Faktisk virker det også i Windows 8, men der skal du højreklikke helt nede i venstre hjørne.

Højreklik på startmenuen og få hurtigt adgang til admin værktøjer

Det velkendte kontrolpanel i Windows 10

Skal jeg så bruge det nye eller det gamle kontrolpanel i Windows?
Hvor kan jeg finde alt hvad jeg skal bruge til at konfigurere Windows?

Det er her God Mode kommer ind i billedet. For at aktivere God Mode i Windows skal du:

  1. Højreklik et sted på dit skrivebord
  2. Vælg “Ny mappe”
  3. Navngiv den nye mappe:

GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

Lav en ny mappe på skrivebordet

Omdøb mappen til ovenstående navn - computerkoden for God Mode i Windows

Når du trykker “Enter” vil din nye mappe skifte udseende og violà – ved at dobbeltklikke på dit nye ikon har du direkte adgang til et helt specielt kontrolpanel i Windows, hvor alle indstillinger er samlet. Og jeg mener, ALLE!

God Mode i Windows 10 - tadaaa!

Alle indstillinger samlet ét sted

God Mode i Windows er et lækkert lille trick som har været tilgængelig siden Windows 7, men det er ikke mange der ved det eksisterer. Tricket er hermed givet videre. Håber du kan bruge det til at gøre administrationen af dit Windows lidt nemmere.

Vil du have 10 tips til Windows 10, så kan du prøve at læse min guide om emnet her på bloggen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *