Hvor meget RAM har jeg brug for?

Hvor meget RAM har din PC egentlig brug for?

Hvor meget RAM, eller Random Access Memory, din computer skal bruge afhænger meget af, hvad du skal bruge maskinen til. Generelt gælder der, at jo mere RAM du har, jo flere ting kan du have gang i på samme tid.

Skal du bruge maskinen til gaming, så kræver det en god portion RAM. Videoredigering kræver typisk rigtig meget RAM. Skal du bare surfe lidt på nettet og skrive Word dokumenter, så kan du typisk nøjes med mindre RAM. Hvor meget RAM du præcis skal bruge afhænger af dit behov.

Meget RAM er ikke en magisk løsning, der automatisk gør din computer lynhurtig. Men meget RAM gør, at det bliver sværere at tvinge din computer i knæ. Det har i høj grad sin berettigelse, da de fleste af os typisk har adskillige programmer kørende samtidig.

Mere RAM kan også nemt være det der skal til, når din aldrende computer begynder at blive sløv. Du kan læse min guide til en hurtigere PC her, hvis du står med en gammel PC, som du gerne vil have lidt fart på igen.

 

OK, så hvor meget RAM skal jeg putte i en ny maskine?

Det kommer som sagt an på, hvad du skal bruge maskinen til. Så her følger nogle typisk eksempler:

Video og fotoredigering: 16GB som minimum og gerne 32GB.
Det kan godt være, at du kan nøjes med 8GB hvis du kun arbejder med billeder, men det vil være dumt at nøjes. Du bliver træt af det i længden.

Gaming: 16GB eller mere.
Ja, i skrivende stund anbefaler de nyeste spil som minimum 8GB RAM. Men hvem spiller seriøst på minimumsindstillingerne?

Det er også klart, at skal du for alvor spille computerspil, så kræver det også et seriøst grafikkort. Men det er en helt anden snak. Du slipper ikke udenom at skulle have godt med RAM også.

Kontorarbejde: 8GB som minimum.
Mange – især billige studie og kontor PC’ere kommer med 4GB som standard. Det kan man godt leve med i meget kort tid, men du bliver træt af det. Derfor vil jeg i år 2017 aldrig anbefale en PC, der har mindre en 8GB RAM.

Generelt kører jeg efter mantraet: Du kan aldrig få for meget RAM. Aldrig!

Hvis der er en ting der er sikkert, så er det, at alting kræver mere og mere processorkraft, RAM, plads på harddisken og større skærme. Altid mere, højere, vildere, hurtigere. Så du kan også være sikker på, at hvis du køber en ny computer, hvor du har sparet på RAM, så kommer du til at fortryde det inden længe. Så vær ikke nærig med det.

 

Hvordan tjekker jeg min RAM konfiguration?

Jeg vil anbefale at du downloader et lille program, der hedder CPU-Z. CPU-Z er et gratis og helt ufarligt værktøj, der kan fortælle dig alt muligt om din processor, dit bundkort og ikke mindst, din RAM konfiguration. Du kan downloade CPU-Z her.

Når du har downloaded programmet installerer du det og kører det.

Hvor meget RAM skal jeg købe til in computer?Hvor meget RAM kan der være i min computer?CPU-Z vil nu give dig alle mulige informationer om din maskine. Hvilken processor har du og hvor hurtig er den? Hvilket bundkort har du og hvem har lavet det?

Nu er det RAM vi er interesseret i, så vi skal kigge på fanebladet “SPD” i toppen.

Her kan du se, at der i “Slot #1”, eller sokkel nummer 1, sidder et 8GB RAM modul fra Kingston. Modulet er af typen PC3-12800 (800Mhz).

Du kan også se, at bundkortet har 4 RAM sokler. I mit tilfælde sidder der et 8GB RAM modul i alle fire sokler, men havde der nu været en ledig sokkel, så ville CPU-Z med det samme afsløre det for mig.

CPU-Z kan altså hurtigt fortælle dig hvor meget RAM du har installeret. Du kan også hurtigt finde ud af, om din maskine kan udvides med mere RAM, og du kan endda se, hvilken type af RAM du skal gå ud og købe.

CPU-Z er et rigtig fint værktøj til at finde ud af, om din laptop kan opgraderes med mere RAM.

Det er forholdsvis let at åbne en stationær desktop PC og fysisk se, om der er ledige RAM sokler i den. Det er typisk mere bøvlet at gøre det samme med en laptop. Så før du går i krig med skruetrækkeren, så prøv lige at køre CPU-Z først.

 

PS. Ja, Windows selv kan også hurtigt under System fortælle dig hvor meget RAM du har installeret. Men ikke hvilken type og/eller om der er plads til mere.

PPS. Jamen 32-bit Windows kan kun håndtere 3GB RAM. Hvad gør jeg så?
Køber en ny computer med et 64-bit Windows på naturligvis 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>