Spring til indhold

Få hurtigere Windows i en fart

Hurtigere Windows, hvor svært kan det være?

Jeg beklager, hvis jeg i dette indlæg måske lyder som en sur far, der er efter sine teenageunger for at få dem til at holde lidt orden, rydde op og tage sig sammen. Men det er desværre nødvendigt, for du er et rodehoved, og derfor er Windows langsomt og træls.

Derfor har jeg lavet denne lille 3-trins guide til de ting, du selv kan gøre, for at så hurtigere Windows på din computer. Det kan naturligvis være, at din maskine er langsom af andre årsager, men så skal du kigge på min 3-trins guide til en hurtigere PC.

Hvis du mener din hardware er i orden, så skal du fortsætte med at læse her.

 

1. Ryd op og få hurtigere Windows!

Ryd op på dit C:\ drev.
Ja, jeg ved godt at Windows meget gerne vil gemme alt hvad du laver under din profil, som pr. default ligger på dit C:\ drev. Alt hvad du downloader, alt hvad du installerer og alt hvad du selv laver i diverse programmer, det er Windows helt vild med at smide på dit C:\ drev.

Det skal du lige holde lidt øje med. For det er ikke altid at dit C:\ drev er så stort, som det burde være.

Så ud i skyen med dine data, eller få det gemt på dit netværksdrev eller NAS. Eller, hvis ikke det er en mulighed, så i det mindste på en anden intern disk, end dit C:\ drev. Du bør som udgangspunkt reservere dit C:\ drev til Windows selv og de programmer du installerer og bruger. Windows skal have plads at boltre sig på, hvis det skal være hurtigt. Så se at få ryddet på dit C:\ drev i en fart.

 

2. 19 toolbars gør ikke Windows hurtigere!

Du har heller ikke brug for 3 versioner af Office pakken, 4 versioner af AutoCad eller 19 toolbars i din Internet Explorer.
Hvis du vil have hurtigere Windows, så få afinstalleret alt det gamle skrammel.

Hvis du installerer en ny version af et program, så start med at fjerne alle de gamle versioner. Det minimerer chancerne for konflikt mellem de forskellige version af samme program, som måske bruger de samme fælles filer. Det sparer samtidig plads i henhold til råd #1 i dette indlæg. Altså, to fluer med ét smæk.

Toolbars i Internet Explorer. Ingen har brug for dem. Det har du heller ikke. Ok, du har måske brug for en enkelt. Muligvis to. Men de 19 andre du har kørende, dem skal du få fjernet. Jo før, jo bedre.

Der er intet som toolbars, der kan gøre  Windows langsomt. Så næste gang du sidder og venter på “internettet”, og du tænker, at nu er Windows langsomt igen, så skal du bare vide, at det faktisk er alle dine toolbars, der er problemet.

 

3. Start alt med det samme – og gør Windows langsomt!

Jeg ved godt, at enhver Windows computer har et fint menupunkt der hedder “Startup”. Idéen er også god nok. De programmer du placerer under dette menupunkt, starter helt automatisk op, når du logger ind i Windows.

Men hvis du smider hele din Office pakke derind, AutoCad, Photoshop og InDesign, så opnår du kun én ting. Din maskine kommer på helt ualmindeligt overarbejde før den overhovedet er nået ind i Windows.

Præcis som der ikke er nogen grund til at have lyset tændt i de rum i huset, hvor du ikke befinder dig, så er der heller ikke nogen grund til, at have programmer kørende, som du ikke aktivt bruger. Og der er slet ingen grund til, at starte hele dynen op med det samme, før du overhovedet har fået din morgenkaffe.

Start de ting du skal bruge, når du skal bruge dem, og luk dem ned, når du er færdig. Spar på energien om jeg så må sige, og giv din computer en mulighed for at følge med, så bliver oplevelsen af det hele meget bedre.

I Windows 10 har Microsoft heldigvis fjernet Startup menupunktet. Eller rettere… det er skjult. Det eksisterer stadig og kan graves frem. Jeg vil ikke fortælle dig hvordan, for du skal som nævnt ikke bruge det 😉

 

OK, men kører Windows så hurtigere af alt det?

Desværre ser jeg ofte, at ellers ganske udmærkede maskiner, der sagtens burde kunne følge med, er presset helt i knæ netop på grund af de tre ovenstående problemer som jeg nævner her. Så det er det første og nemmeste sted at starte, hvis du gerne vil have at Windows skal køre hurtigere igen.

Hvis du allerede har styr på de her ting, så anbefaler jeg seriøst, at du får kigget på min guide til en hurtigere PC. I så fald kan der være et problem med din hardware, eller også skal du ganske enkelt bare have en helt nu computer.

1 tanke om “Få hurtigere Windows i en fart”

  1. Pingback: Guide til en hurtigere PC - 3 trins raket til opgradering af PC.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *