Spring til indhold

Guide til en hurtigere PC

Du kan aldrig få for meget RAM

Du kender det helt sikkert. Din PC eller laptop  kører bare ikke så hurtigt, som den engang gjorde. Den konstante venten på at programmer starter op, eller bare at maskinen starter op, er et stort irritationsmoment i hverdagen. Og det koster på bundlinjen og tærer på dit humør. Dit største ønsker er en hurtigere PC.

Derfor er her en lille 3-trins raket guide til, hvad du kan gøre rent hardwaremæssigt, for at få fart på maskinen igen.
Hvis du mener at din maskine er tip top på hardware siden, så har jeg en anden 3-trins guide til hurtigere Windows, du kan læse.

 

1. Mere RAM (hukommelse)

Du kan som udgangspunkt ikke få for meget RAM. Aldrig. Så hvis din PC ikke allerede er fyldt til randen med RAM, så starter din rejse på vejen til en hurtigere PC med en RAM opgradering.

Først bør du undersøge om du har nogen ledige RAM sokler på dit bundkort. Især på laptop computere ses det tit, at der kun er brugt én RAM sokkel, når du køber maskinen. Du kan derfor hurtigt fordoble din hukommelse ved blot at sætte endnu en RAM klods i maskinen, da stort set alle laptops har to RAM sokler.

Du bør også undersøge hvor meget RAM dit bundkort kan trække. Når du alligevel skal i gang med at opgradere, så kan du måske ligeså godt sætte helt nye RAM klodser i, og samtidig maksimere i forhold til dit bundkort.

I dag er 4GB RAM det mindste jeg vil anbefale. Gerne 8GB til helt standard maskiner. RAM er ikke de dyreste komponenter i maskinen, så det er en dum flaskehals at have.
Her skal du være opmærksom på, at det kræver en 64-bit version af Windows, hvis du vil kunne bruge mere end 3GB hukommelse.

* 2016 opdatering: Du kan roligt gange ovenstående med to. 8GB er det mindste jeg vil anbefale i dag… og gerne mere.

 

2. SSD i stedet for HDD

Gammeldags harddiske (HDD), altså dem, hvor nogle magnetiske plader spinner rundt meget hurtigt, er efterhånden blevet en af de største flaskehalse i maskinerne i dag. Specielt i laptop computere er det din HDD der er svageste led i kæden. Den må ikke bruge for meget strøm og derfor leveres bærbare computere med harddiske, der roterer langsomt.
Langsomt = mindre strømforbrug.

Heldigvis har du i dag et godt alternativ i de nyere SSD, Solid State Diske, som dybest set bare er et hukommelseskort ligesom du kender det fra din mobiltelefon eller dit kamera.
SSD er svinehurtigt. Så er det sagt. Så hvis du for alvor vil have en hurtigere PC, så er det ubetinget en af de bedste opgraderinger du kan lave på din computer, hvis du i dag sidder med en HDD.

Nu er der nok nogen der vil indvende, at SSD ikke fås i samme størrelser som HDD, og hvor skal man så gemme alle sine data?
Det skal du naturligvis i skyen… ikke på din lokale harddisk.

 

3. Ny PC er en hurtigere PC

Ja, jeg ved godt du ikke har lyst til at høre dette “trick”. For det er jo dybest set ret trivielt. Men lad os nu bare kalde en spade for en spade. En ny PC er det samme som en hurtigere PC, hvis din maskine i dag er mere end 5-6 år gammel. Mere er der ikke at sige om det. Din revisor afskriver dit IT udstyr over 3 år typisk, og det er også den tidsramme du selv bør have i baghovedet. Efter 3 år skal du opgradere, enten i form af ovenstående, eller også, så skal der bare noget nyt udstyr til.

Hører du til en af dem, der har skubbet investeringen i en ny computer foran dig i alt for mange år? Så kan du lige så godt bide i det sure æble nu og få opgraderet din maskine. Det er trods alt dit vigtigste arbejdsredskab i det dagligdagen, antager jeg?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *