Spring til indhold

2.4 GHz Wi-Fi Netværksplanlægning

2.4 GHz Wi-Fi

Selvom Wi-Fi på 2.4 GHz båndet har været tilgængelig i snart mange år, så ser jeg stadig rigtig mange steder, hvor det er implementeret forkert. Derfor har jeg forfattet en lille guide til hvilke overvejelser du skal gøre dig, hvis du skal i gang med at sætte Wi-Fi op i din virksomhed.

802.11b/g/n Wi-Fi radioer kan sende på 2.4 GHz båndet med i alt 14 tilgængelige kanaler. Dog er det kun kanalerne 1-11 der er tilgængelig i nordamerika. Kanalerne 1-13 er tilgængelige i Europa og kanal 14 er kun tilgængelig i Japan.

Kanalerne på 2.4GHz Wi-Fi

Det interessante i forhold til at få opsat dit Wi-Fi rigtig er, hvor mange kanaler der IKKE overlapper hinanden. Som du kan se på ovenstående figur, så overlapper kanal 1, 6 og 11 ikke hinanden. Du kan også bruge 1, 7, 12/13 hvis du vil, men du forstår meningen. Det du er ude efter er kanaler, der IKKE overlapper.

Kan du nøjes med 3 access punkter (AP’er) eller mindre i dit setup, så er alting fint. Brug kanal 1, 6 og 11. Færdig slut. Easy peasy!

Skal du derimod bruge mere end 3 access punkter, er du nødt til at designe dit netværk i et såkaldt Channel Reuse Pattern. Kanalgenbrug på dansk 😊

Clear Channel Assessment

Når du skal designe et wireless LAN (WLAN), så har du brug for dækning i hele virksomheden. Du skal altså have et overlap mellem dine AP’er, så du sikrer at brugernes enheder kan roame frit fra ét AP til et andet. Men det er vigtigt, at du IKKE har overlap på frekvenserne, som de enkelte access punkter bruger.

Det skyldes at Wi-Fi opererer efter et princip der kaldes “Clear Channel Assessment”, eller CCA. Det betyder at kun én radio kan sende/modtage på den samme kanal, på samme tid. Så hvis ét AP på kanal 1 sender data, så vil alle andre AP’er – og klienter – på den samme kanal “holde mund”. De venter på, at det bliver deres tur. Det betyder i praksis, at throughput bliver dårligt. Du kan ganske enkelt ikke få så meget data igennem på dit Wi-Fi, som du forventer. Det undgår du ved at konfigurere dit Wi-Fi korrekt.

Netværksplanlægning

På tegningerne herunder ses et eksempel på korrekt installeret Wi-Fi med kanalgenbrug. Du kan også se et eksempel på, hvordan det er opsat forkert. Det sidste er den løsning som jeg oftest ser.

Blå er kanal 1, grøn er kanal 6 og rød er kanal 11. Bemærk hvordan de ikke overlapper på den første tegning. Dermed sikrer du dig, at der er fuld Wi-Fi dækning uden kanal interferens. I praksis kan det være meget svært at sikre sig, at AP’er på samme kanal ikke kan se hinanden sådan helt 100%. Så det er også en god idé at sørge for, at dit AP ikke sender på max sendestyrke.

Den fejl ser jeg også mange steder. Almindelig logik siger, at et AP bare skal sende for fuld skrue, for så er det jo bedre dækning. Men lige præcis i et setup hvor der er mange AP’er, er det afgørende, at der skrues ned for sendestyrken. På den måde undgår du det meste kanaloverlap.

I det andet eksempel overnfor er alle access punkter sat til den samme kanal. Selvom hele kontoret er dækket ind, så vil alle enheder og AP’er kæmpe om den samme frekvens, og dermed taletid. Og nu hvor du har læst ovenstående, så kan du jo godt se, at det er helt håbløst sat op.

Hvad så med 5 GHz?

På 5 GHz båndet er alting lidt nemmere. For det første er der flere kanaler at vælge i mellem, og de overlapper ikke. Så du kan altså bruge alle kanalerne.

Du skal stadig bruge kanalgenbrug hvis du har mange AP’ere på dit kontor, men det er altså noget nemmere at designe.

Langt de fleste moderne trådløse enheder kører i dag 5 GHz Wi-Fi, men der er stadig en del ældre enheder derude som bruger 2.4 GHz netværket. Der er også flere IoT devices som slet ikke kan køre 5 GHz, så du slipper ikke for at lave et ordenligt 2.4 GHz setup sådan lige foreløbig.

Hvad så med mit ZigBee net?

ZigBee nettet er et “specielt” trådløst net, som bruges af mange IoT devices. Philips Hue lys er et meget kendt eksempel.

ZigBee kører også på 2.4 GHz båndet, så hvis du har designet dit normale Wi-Fi forkert, så kan du rende i problemer her.

Men nu skal du bare se noget “smukt” 😄

ZigBee kanalerne er noget smallere end dine normale Wi-Fi kanaler. ZigBee kanalerne er kun 2 MHz i bredden sammenligned med 22 MHz på 2.4 GHz Wi-Fi kanalerne. Og hvis du har designet dit Wi-Fi som beskrevet ovenfor, så har du et gab på 3 MHz mellem kanalerne 1 og 6, og mellem 6 og 11 på dit Wi-Fi.

På nedenstående figur kan du se, at hvis du har gjort det rigtigt, så passer det lige præcis med, at ZigBee kanalerne 15, 20 og 25 falder udenfor dine almindelige 2.4 GHz Wi-Fi kanaler.

ZigBee kanalerne passer perfekt ind i korrekt designet 2.4 GHz Wi-Fi

Der kan godt være det bare er mig der er lidt nørdet, men det er da perfekt og smukt i sit enkle design! 😀

Og nu har du ikke længere nogen undskyldning for at have dårligt Wi-Fi.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *