Platform as a service (PaaS) er et af de mest grundlæggende begreber du skal have styr på, når du kaster dig ud i dit cloud eventyr. Sammen med begrebet Infrastructure as a Service (IaaS) og Software as a Service (SaaS).
Med en PaaS løsning tager du endnu et skridt imod at flytte dit IT ud i skyen. Hvor du i IaaS løsningen sendte din infrastruktur ud i skyen, kommer der i PaaS løsningen lidt mere “kød på”, nemlig de tre punkter som OS, Middleware og Runtime.
Platform as a Service – i praksis
Det kan nogle gange hjælpe at tænke på Platform as a Service, som “Funktionalitet as a Service”. Forstået på den måde, at du køber en specifik funktion ude i skyen.
For eksempel kan du købe en Azure SQL database. I stedet for at skulle installere en hel server med Windows Server OS, og derpå installere en Microsoft SQL server med hele svineriet. Så kan du nøjes med at købe den database, som jo reelt set er det, du skal bruge.
Nu behøver du ikke længere bekymre dig om at opdatere OS på en SQL server. Du skal heller ikke tænke på service packs til SQL. Alt det er du ude over. Du har bare en SQL database du kan proppe dine data ind i.
Skal du bruge mere SQL “power”, så opgraderer du den bare. Skal du bruge mindre – så nedgraderer du.
Easy peacy – lemon squeezy 😊
Et andet eksempel er Azure App Services. I stedet for at full blown server med en IIS webserver… køb App Services og put dit website der.
Azure files – i stedet for en stor og forkromet filserver i datacenteret. Der kan så være noget med hvor i verden filerne befinder sig, som du også lige skal forholde dig til her, men det er ikke vigtigt i forhold til, hvad der er PaaS.
Der er mange flere eksempler på Platform as a Service end dem jeg lige har nævnt her.
Fordele ved PaaS
PaaS løsninger har deres force i blandt andet:
- Hurtigt i gang: Med en PaaS løsning kan udviklere hurtigt oprette, implementere og skalere applikationer uden at skulle bekymre sig om infrastrukturen bagved. Det giver mulighed for at få nye produkter og funktioner op at køre langt hurtigere end ellers.
- Automatiseret drift: I en PaaS løsning ligger rutinemæssige driftsopgaver, såsom patching, sikkerhedskonfiguration og skaleringsstyring ude hos for eksempel Azure. Det frigør tid og ressourcer til udviklere til at fokusere på at forbedre og udvide deres applikationer i stedet for at bekymre sig om driftsrelaterede opgaver.
- Skalerbarhed: Platform as a Service tilbyder automatisk skaleringsfunktionalitet, der kan tilpasse sig ændringer i belastning og trafikmønstre. Det betyder, at dine applikationer kan håndtere pludselige spikes i brugeraktivitet uden nedetid eller ydeevneproblemer.
- Integration med eksisterende værktøjer: Azure PaaS integrerer uden problemer med populære udviklingsværktøjer og -frameworks som Visual Studio, .NET, Java og Node.js. Det gør det nemt for udviklere at arbejde i deres foretrukne miljø og udnytte eksisterende færdigheder og investeringer.
- Kosteffektivitet: Ved en PaaS løsning betaler virksomheden kun for de ressourcer, de rent faktisk bruger. Der er derfor ingen grund til at investere i dyre servere og licenser til udviklingsværktøjer og -platforme og kan føre til betydelige omkostningsbesparelser på lang sigt.
Hvad er der galt med PaaS?
Prisen fristes jeg til at sige. Men den bliver jo også næsten altid nævnt når man snakker om cloud løsninger.
Der kan helt klart være scenarier hvor prisen for en PaaS løsning bliver alt for høj i forhold til en on-prem løsning. Men den vurdering beror på et samlet skøn i hver enkelte tilfælde. Så man kan ikke bare entydigt sige, at PaaS er for dyrt.
Begrænsede muligheder for integratrion eller tilpasninger. Det er ikke altid du bare kan pille i alle de indstillinger som du ville kunne, hvis du selv havde løsningen kørende on-prem.
Så er der lige det med sikkerhed. Du har reelt outsources ansvaret for sikkerheden til en udbyder. Du styrer ikke længere det underliggende OS på den SQL database du har købt. Hvis ikke det bliver patchet og vedligeholdt ordenligt, så går det ud over dig, uden at du reelt kan gøre noget ved det.
Jeg er dog personligt ikke så bekymret for det punkt. Microsoft – og andre store cloud udbydere – ved udmærket godt hvor vigtigt sikkerheden er. Og hvis det rygtes, at deres store forkromede cloud løsninger ikke er sikret, så vil kunderne flygte i hobetal. Så jeg tør godt vædde med, at sikkerhed er et punkt der bliver prioriteret meget højt hos alle cloud udbydere.
Og med den viden in mente kan du surfe over til Microsoft og få styr på hvad der er PaaS, og hvad der ikke er. Der kommer spørgsmål i det her til eksamen 😉
NB: Jeg yder ikke support på specifikke problemstillinger i kommentarerne her på bloggen.