Spring til indhold

Sådan sletter du din harddisk

Bliver bunken af gamle harddiske ved med at vokse, fordi du ikke ved, hvordan du sletter din harddisk? Så fortvivl ikke. Lige om lidt kan du komme i gang med at få ryddet op i bunken.

Hvordan du skaffer dig af med dine gamle harddiske afhænger af:

  • Hvor hemmelige er de filer, der ligger på dem?
  • Skal diskene kunne bruges igen?
  • Hvor paranoid er du?

Hvis diskene skal bruges igen og du er ligeglad, så kan du lade være med at gøre noget som helst. Bare pil disken ud af din maskine og giv/sælg den videre.

Det betyder selvfølgelig, at dem der “arver” dine harddiske nemt kan læse dine filer. Hvis ikke du synes det skal være så let for andre at læse dine gamle filer, så er her 4 tips til hvordan du sletter din harddisk. Den ene mere effektiv end den anden.

 

Slet partitionerne

Slet den logiske opbygning af disken. Det er klart det nemmeste og hurtigste at gøre. Nedenstående er vist i Windows 10, men fremgangsmåden er den samme i ældre versioner af Windows.

Højreklik på “Denne pc” og vælg “Administrer”:

Højreklik på denne pc og vælg administrer hvis du vil slette din harddisk

Vælg “Diskhåndtering” og du vil få et overblik over både de logiske og de fysiske diske i din maskine.

Vil slette din harddisk skal du vælge diskhåndtering...

De fysiske diske er, ja, fysiske enheder inde i din computer. En fysisk disk kan opdeles i flere logiske enheder. På den måde kan én fysisk disk se ud som om, der er tale om flere forskellige diske inde i Windows. På skærmdumpet her kan du se, at disk 0 (fysisk disk) er opdelt i 5 logiske partitioner, hvoraf kun den ene kan ses af Windows. Det er C: drevet.

Ud over Disk 0, er der en Disk 1 på 10GB. Disk 1 er ikke opdelt, men fungerer som én stor disk. Det er denne disk jeg gerne vil slette. Det gøres ved at højreklikke på den og vælge “Slet diskenhed”

Vælg slet diskenhed...

Når det er gjort vil disken se ud som nedenunder. Der er ikke længere nogen partition som Windows kan se. Det er nu en blank disk.

Diskpartitionen er nu slettet

Du kan nu tage disken ud og skaffe dig af med den. Dem der overtager disken efter dig, vil skulle oprette en ny partition og formatere disken, før de kan bruge den.

Vil man kunne læse mine gamle filer alligevel?
Teknisk set ja. Men det kræver specialsoftware. Der findes software du kan downloade gratis på nettet, men de gode versioner koster penge. Det er med andre ord ikke noget almindelige mennesker ligger inde med, eller gider bruge tid på.

 

Overskriv harddisken 35 gange

Vil du være mere sikker på, at dine gamle filer ikke kan læses selvom nogen skal arve din disk, så kan du overskrive disken 35 gange. Det er der i hvert fald et vedholdende rygte på nettet der påstår, at du bør gøre.

Metoden med at overskrive disken 35 gange kaldes Gutmann metoden og stammer fra en artikel, der blev publiceret af Peter Gutmann fra University of Auckland, New Zealand tilbage i 1996. Problemet er blot, at Gutmanns artikel blev overfortolket. Faktisk var – og er – det slet ikke nødvendigt at overskrive disken 35 gange. En enkelt gang, måske to, er mere end nok.

Ved at overskrive disken med tilfældige 1’er og 0’er har du effektivt slettet dine gamle filer og erstattet dem med, ja, tilfældige 1’er og 0’er. Du kan nu lave tricket ovenfor og efterfølgende skille dig af med dine diske.

Det kræver dog specialsoftware at overskrive disken som foreskrevet her. Det mest populære værktøj er Darik’s Boot and Nuke, som er gratis at downloade. Også her gælder det, at der findes bedre software end den gratis version, men det koster penge.

Vil man kunne læse mine gamle filer alligevel?
Ja. Præcis som ovenfor, så er det muligt. Men nu vil man finde en masse tilfældige 1’er og 0’er… og altså ikke dine oprindelige filer.

 

Ødelæg disken med en hammer

Hvis ikke der er nogen, der skal bruge disken efter dig, så kan du give den en “kærlig” omgang med en hammer. Det du skal ødelægge er de magnetiske plader inde i disken. Der hvor data bliver lagret. Så du skal i gang en skruetrækker og have åbnet selve disken. Når først de magnetiske plader har fået nogle drøje hug med en hammer, så er det ikke længere muligt at læse noget fra dem.

Vil man kunne læse mine gamle filer alligevel?
Ikke med mindre man virkelig, VIRKELIG, vil.

Det lykkedes for eksempel NASA at rekonstruere 99% af de data, der lå på harddiskene ombord på rumfærgen Columbia. Det var den rumfærge, der eksploderede under indflyvningen i Jordens atmosfære d. 1. februar 2003. Alle astronauterne mistede livet og rumfærgen blev nærmest pulveriseret. Alligevel lykkedes det at finde resterne af harddiskene og rekonstruere data fra dem.

Så med mindre det er NASA, der skal arve dine diske, så er svaret, nej. Man kan ikke læse dine gamle filer. Du kan roligt smide dem på lossepladsen.

 

Degauss eller makulér disken

Ja, du læste rigtigt… makulér den. Du kan enten elektronisk makulere din disk, også kaldet degauss, eller du kan rent fysisk makulere din disk. Kværne den til “jernfilspåner”. Hvis du vælger denne udvej, så er dine filer væk.

Degauss udsætter disken for et meget kraftigt magnetfelt, som ekstremt effektivt destruerer alle data på disken. I nogle tilfælde kan en tur i en degausser også ødelægge diskens firmware, hvorefter disken er totalt ubrugelig.

Ingen af disse to metoder er gratis og begge kræver fysiske maskiner for at udføre. Det er ej heller billigt. Spørgsmålet er så, om dine gamle filer virkelig er SÅ hemmelige, at det er nødvendigt med så voldsomme skridt som det her?

Vil man kunne læse mine gamle filer alligevel?
Nej!

 

Opsummering

Ovenstående er nogle af de metoder du kan bruge til at slette dine harddiske. Det er væsentligt at fremhæve, at jeg taler om harddiske af den slags, hvor der er magnetiske plader, der snurrer rundt. Moderne SSD diske lagrer data på en helt anden måde, og de skal derfor også slettes på anden vis. Det vil jeg skrive en anden artikel om på et senere tidspunkt.

Håber du er blevet klogere på hvordan du sletter dine gamle harddiske. Smid gerne en kommentar herunder, hvis du har andre metoder du vil anbefale.

 

PS. Ja, jeg ved godt at det Windows opfatter som en fysisk disk, ikke altid er det. Windows vil også opfatte et iSCSI target med tilhørende LUN som værende en fysisk disk. I forhold til denne guide er det en ligegyldig nørde-detalje. Jeg synes bare lige jeg vil nævne det, inden det vælter ind med kommentarer omkring det 😉

PPS. Hvorfor har du en ekstra disk på sølle 10GB i din maskine, Jan?
Det har jeg heller ikke… apropos PS lige ovenover 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *